Gnatológia

A gnatológia, szerepe a fogászatban - gnatológiai vizsgálat

A "gnatológia" a rágószerv - többek között a fogak, rágóizmok, állcsontok és az állkapocs-ízület - leírásával, és normális, valamint kóros viselkedésének vizsgálatával foglalkozik.

Fogorvosi szempontból a "gnatológia" alkalmazása abban áll, hogy az ellátásra, foghiányok pótlására váró pácienst feltérképezzük. A gnatológia vizsgálja a fogpótlás majdani viselhetőségét (helyhiány, esztétikai hatás), illetve elemzi a rágószervben esetlegesen található, már jelenlévő elváltozásokat (kóros mértékű fogkopás; nem normális, ún. kényszerharapás, "parafunkciós" állkapocs-helyzet). A fentiek sokszor nem csak a fogorvos által detektálható elváltozások, hanem a páciensek által is gyakran panaszként megélt jelenségek. Ilyenek például az éjszakai fogcsikorgatás, vagy például az öröklött, vagy szerzett, ún. mélyharapás okán keletkező kellemetlen állkapocs-ízületi fájdalom, izomfájdalom, arcduzzanat.
Látható, hogy csak a páciens panaszainak alapos feltérképezésével, és a rágószerv rövid, kb. 10 perces vizsgálatával derülhet fény ilyen problémákra. Természetesen a páciensek is eltérő érzékenységűek, így sokszor kisebb, de a rágószervre káros elváltozások, így pl. egy fog eltávolítása, vagy egy nem megfelelő tömés, fogpótlás szájba kerülése is erős kellemetlenséggel, esetleg fájdalommal járhat. Néha azonban nagyobb eltérése sem zavaróak, csak a fogpótlás készítése előtt vesszük észre az elváltozást, amit viszont kompenzálnunk kell, helyreállítva a rágószerv integritását.

Természetesen a páciens panaszai, a fogorvosi vizsgálat és kezelés a döntő. A rágószerv vizsgálatánál feltérképezzük a fogakat, a tapintható rágóizmokat, tapintással megvizsgáljuk a fülkagyló előtti területen az állkapocs-ízület fejecsét, keressük az ízület kóros mozgását, kattogását, továbbá megfigyeljük az alsó állcsont mozgását. A páciens kikérdezésével szerzünk információkat az előző kezelésekről, a két állcsontról lenyomatot veszünk, rögzítjük az alsó és felső állcsont fogainak érintkezését, vizsgáljuk az ún. nyugalmi helyzetet, és az alsó állcsont mozgását, így a fogak érintkezését.

A beavatkozást csak ezek ismeretében végezzük el. Figyelembe vesszük a kapott gnatológiai leletet, így minden páciensnek külön kezelési tervet tudunk készíteni. Csak a rágószerv egészségének fenntartásával készítünk jó minőségű és megfelelő szakmai színvonalú fogpótlást.

Kérjen időpontot most!